Wpłać Darowiznę Online! I pomóż już teraz! 5, 10, 50zł – każda kwota pomaga! PRZEKAŻ DAROWIZNĘ TERAZ
PRZEKAŻ 1% PODATKU DLA KOLIBRA KRS 0000040016
Smacznego
Zasady żywienia podczas leczenia choroby nowotworowej
Czym są składniki odżywcze i do czego służą?
Żywność zawiera substancje niezbędne do życia, które nazywamy składnikami odżywczymi. Każdy składnik odżywczy spełnia niezbędne funkcje w naszym organizmie.
Składniki odżywcze można sklasyfikować zgodnie z funkcją jaką pełnią w naszym organizmie. I tak możemy wyróżnić:
Składniki budulcowe: są częścią naszych komórek, tkanek, mięśni, kości, serca, nerek.
Składniki energetyczne: niektóre z nich są naszym głównym źródłem energii, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu każdego dnia. Mówimy tu o węglowodanach (energia szybkiego użycia) i tłuszczach (rezerwach energii).
Składniki regulujące: pozwalają, aby wszystkie reakcje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, miały miejsce w naszym ciele. Funkcję tę pełnią witaminy, minerały, woda, błonnik, przeciwutleniacze, a także pewne białka, które działają jak hormony i enzymy.
Żywność energetyczna:
Zboża i ich pochodne: chleb, makaron itp., ziemniaki i rośliny strączkowe- zawierają węglowodany. Zboża i rośliny strączkowe są również dobrym źródłem białka, witamin, minerałów i błonnika.
Pokarmy tłuste: oleje, masło, śmietana. Tłuszcze i żywność bogata w tłuszcze powinna być spożywana z umiarem. Dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych i jest nośnikiem witamin A, D, E. Ponadto oliwa z oliwek i nasiona (słonecznika, kukurydzy i soi) oraz tłuszcze z orzechów pomagają nam utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu.
Żywność regulująca:
Owoce, warzywa, zawierają dużo wody i są źródłem błonnika, witamin ( C, beta- karotenu, kwasu foliowego, magnezu, potasu- zwłaszcza wtedy kiedy spożywa się je świeże). Owoce są słodkie, ponieważ zawierają sporo cukrów, głównie fruktozy. Ale są też owoce zawierające sporo tłuszczy, jak kokos czy avocado.
Żywność budulcowa:
Mleko i jego pochodne, a także ich alternatywne produkty jak napój sojowy i tym podobne, przyczyniają się do rozwoju naszych kości. Dostarczają białka, witamin i wapnia.
Ryby, jaja i mięso są źródłem białka, tłuszczu i minerałów. Można je zastąpić roślinami strączkowymi, orzechami i zbożami. Poprawnie połączone, dobrze zbilansowane mogą zastąpić produkty mięsne.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także niezbędny do przezwyciężenia choroby system. Jeśli nie dostarczmy organizmowi potrzebnego pożywienia spowoduje to stopniowe osłabienie, fizyczne wyczerpanie, zmniejszoną odporność na infekcje i trudność w tolerowaniu leczenia choroby nowotworowej. Ogromnie ważne jest aby dobrze jeść podczas leczenia nowotworu. Dobrze oznacza:
Zrównoważoną dietę zawierającą wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje każdy organizm.
Dietę bogatą w kalorie, aby utrzymać wagę na odpowiednim poziomie, rezerwy białka wystarczająco wysokie aby odbudować uszkodzone podczas leczenia tkanki.
Dobre zdrowie wymaga dobrego odżywiania, a to staje się jeszcze ważniejsze gdy organizm jest chory, wtedy dostarczanie białek, tłuszczów, cukrów, witamin i minerałów potrzebnych do utrzymania energii, naprawy uszkodzonych tkanek, utrzymanie w dobrej kondycji układu odpornościowego staje się priorytetowe.
PORADY DIETETYCZNE PODCZAS LECZENIA
Zalecenia dietetyczne dla dzieci leczonych mogą różnić się od tych, które są zazwyczaj odpowiednie dla zdrowych dzieci; ta sytuacja dezorientuje wielu rodziców, gdy nowe sugestie są sprzeczne z tym, co zawsze słyszeli.
Typowe wskazówki to spożywanie dużej ilości owoców, warzyw i zbóż, przy umiarkowanym spożyciu mięsa i produktów tłuszczowych oraz pochodnych mleka. Jednak dla dzieci, które są leczone, zalecenia koncentrują się na pomocy w jedzeniu wysokokalorycznych, wysokobiałkowych pokarmów, takich jak picie większej ilości mleka i spożywanie twarogu (o niskiej zawartości tłuszczu) i jaj, a także stosowanie większej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, masła. W niektórych przypadkach zaleca się, aby nie jeść pokarmów bogatych w błonnik, ponieważ mogą one pogorszyć problemy, takie jak biegunka czy owrzodzenia jamy ustnej.
Różnice wynikają z faktu, że te wskazówki mają na celu odzyskanie siły i energii. Na przykład, jedną z rekomendacji dla populacji ogólnej jest unikanie otyłości, ale w przypadku dzieci poddawanych leczeniu nowotworów nie zaleca się odchudzania. Jednak należy pamiętać też, że czasem gdy stosuje się dodatkowo terapię sterydową, u dzieci może występować otyłość i nadmierny apetyt. Wtedy należy zastosować dietę pomagającą w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Zawsze możemy liczyć na pomoc oddziałowej dietetyczki, lekarza i pielęgniarek. Nie bójmy się pytać!
Aktywność fizyczna?
Chociaż leczenie przeciwnowotworowe może powodować zmęczenie, wskazane jest utrzymywanie lekkiej i regularnej aktywności fizycznej, aby stymulować apetyt i trawienie, zapobiegać zaparciom, utrzymywać masę mięśniową i ułatwiać relaksację w celu zmniejszenia stresu.
Dodatki i witaminy?
Wielu rodziców chce wiedzieć, czy witaminy, minerały i suplementy diety pomogą ich dzieciom być silniejszymi i zwalczyć chorobę. Wiadomo, że dzieci, które dobrze się odżywiają w trakcie leczenia, są lepiej przygotowane do tolerowania choroby i jej skutków ubocznych, ale nie ma dowodów na to, że suplementy diety lub naturalne środki mogą pomóc w przezwyciężeniu raka. Zgodnie z ogólną zasadą suplementy diety nie powinny nigdy zastępować pełnego posiłku, a jeśli mają być przyjmowane, zawsze należy to skonsultować z lekarzem prowadzącym.
NIEKTÓRE PROBLEMY
Zmiany w postrzeganiu smaku
Poczucie smaku lub zapachu może ulec zmianie podczas leczenia; często jedzenie, zwłaszcza mięso i inne produkty bogate w białko, nabiera nieprzyjemnego smaku, odmiennego od normalnego lub ma o wiele mniej smaku, co przyczynia się do mniejszego apetytu dziecka, niezadowolenia z jedzenia. Niektóre leki wytwarzają specyficzny smak niemal natychmiast po ich wstrzyknięciu: gorzkie smaki są często znacznie silniejsze, a słodycze wydają się mniej słodkie, innym razem smakują metalicznie. Suchość w ustach i ból również przyczyniają się do pogorszenia postrzegania smaku żywności.
Porady dietetyczne dotyczące problemów ze zmianą smaku i zapachu:
• Staraj się wybierać żywność o dobrym wyglądzie i zapachu.
• Staraj się, aby dziecko nie wchodziło do kuchni podczas przygotowywania potraw.
• Podawaj żywność, która jest lepiej tolerowana, nawet jeśli przez jakiś czas jest taka sama.
• Najlepiej wybierać chude ryby i białe mięsa, słodkie i kwaśne sosy.
• Gotowane mięso i ryby wydzielają mniej zapachu niż smażone czy pieczone.
• Można zamaskować nieapetyczne dla dziecka potrawy, takie jak mięso lub ryby, w przecierach lub kremach.
• Gotuj z łagodnymi przyprawami, takimi jak bazylia, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, koper, majeranek, pomarańcza lub sok z cytryny.
• Unikaj silnego jedzenia w aromacie lub smaku: kalafior, cebula, czerwone mięso, winegret, czosnek.
• Podawaj zimne lub ciepłe potrawy, aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu i zmniejszyć smak.
• Gotowanie z żelatyną umożliwia mieszanie potraw, chłodzenie i maskowanie smaku.
• Dodaj więcej cukru lub soli do posiłków, jeśli nie są one ograniczone przez lekarza.
•Pamiętaj o odpowiedniej ilości płynów w postaci wody. Możesz dodać sok z cytryny, aby poprawić smak.
Porady dietetyczne w przypadku odczuwania metalicznego smaku:
• Wybierz mocne smaki, takie jak żółty ser, szynka itp.
• Jeśli mięso nie jest tolerowane, zastąp je innymi bogatymi w białko pokarmami: rybami, twarogiem, jajami, roślinami strączkowymi, soją itp.
• Popraw smak potraw różnymi sosami: beszamelem, majonezem, sosami na bazie jajek, śmietany itp.
• Podawaj herbatę miętową lub cytrynową: pomagają tłumić metaliczny smak.
• Wyeliminuj dziwne smaki w ustach przez płukanie ust i cukierki, gumę do żucia itp.( pamiętaj bezcukrowe gumy z ksylitolem stosuj z umiarem- mogą powodować bóle brzucha i biegunkę)
• Używaj plastikowych sztućców.
• Unikaj gotowania w stalowych garnkach, zastąp je emaliowanymi.
• Unikaj kontaktu produktów kwaśnych (ocet, soki owocowe, pomidory) z metalowymi pojemnikami, ponieważ ułatwiają one rozpuszczanie tych ostatnich (niektóre patelnie ze stali nierdzewnej uwalniają nikiel w kontakcie z kwaśną żywnością).
Nudności i wymioty
Nudności i wymioty to dwa najczęstsze skutki uboczne. Chemioterapia zazwyczaj je wywołuje, radioterapia również.
Porady dietetyczne w leczeniu nudności i wymiotów.
· Zaleca się rozpoczęcie dnia od spożywania suchych pokarmów, takich jak tosty, suchary, biszkopty.
· Unikaj produktów mlecznych, produktów kwaśnych i kwaśnych soków owocowych.
· Podawaj jedzenie w małych, częstych posiłkach przez cały dzień.
Podawaj napoje i pokarmy, które są lekkostrawne i raczej zimne.
· Nie mieszaj gorących i zimnych potraw w tym samym jedzeniu.
· Czasami słone potrawy są lepiej tolerowane niż słodkie.
· Unikaj smażonych potraw, sosów i dressingów z octem.
· Gotuj najlepiej na parze lub podawaj mięsa i ryby z grilla.
· Podawaj pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu, aby szybciej opróżnić żołądek i ułatwić trawienie. Poleca się mięsa takie jak indyk i kurczak, chudą rybę, tuńczyka w puszce w wodzie, mleko i chude sery.
· Gotuj z przyprawami takimi jak cynamon, mięta, koper włoski, tymianek, bazylia, liść laurowy i imbir.
· Napary z rumianku, mięty, anyżu, kwiatu pomarańczy lub werbeny cytrynowej po posiłkach pomagają poczuć się lepiej.
· Czasem coca cola pomaga złagodzić dolegliwości trawienne.
· Poproś aby dziecko jadło powoli i dobrze gryzło.
· Lepiej nie podawać płynów do picia podczas posiłków.
Inne zalecenia:
Podaj płyny 2 godziny po wymiotach.
· Miej świeże powietrze w domu. Oddychanie większą ilością tlenu pomaga uspokoić żołądek i zmniejszyć uczucie mdłości.
· Zachęcaj do odpoczynku i relaksu, ale nie kładź dziecka natychmiast po posiłku do łóżka.
· Ubieraj dziecku luźne ubrania, nie ściskające brzucha i żołądka.
· Unikaj silnych i nieprzyjemnych zapachów, takich jak zapachy kuchenne, tytoń lub perfumy.
· Zaproponuj dziecku aby oddychało głęboko i powoli, gdy odczuwa nudności.
· Techniki relaksacyjne mogą również bardzo pomóc w poprawie tej sytuacji.
· Poproś dziecko aby płukało usta, aby wyeliminować nieprzyjemne smaki.
· Nie zapomnij podać leku na wymioty jeśli taki jest zalecany.
· Zapytaj lekarza lub pielęgniarkę o suplementy diety lub tzw. żywność medyczną, jeśli wymioty występują często.
Brak apetytu
Utrata apetytu jest również powszechna podczas leczenia nowotworu.
Chociaż przyczyny utraty apetytu nie są w pełni znane, uważa się, że może to być spowodowane leczeniem lub samą chorobą. Istnieje również wiele czynników psychologicznych i społecznych, które mogą wpływać na apetyt: depresja, strach, lęk, uczucie bezradności.
Leczenie nowotworu powoduje, że dziecko musi spędzać dużo czasu poza domem i rutyną, co wpływa na posiłki. Na przykład ulubione potrawy dziecka mogą nie być dostępne w szpitalu.
Apetyt zwykle wraca do normy po zakończeniu leczenia. W tym czasie komórki jamy ustnej i przewodu pokarmowego powracają do normy, dziecko jest bardziej ożywione i prawdopodobnie będzie chciało znowu jeść.
Porady dietetyczne dotyczące leczenia utraty apetytu.
· Weź pod uwagę preferencje dziecka.
· Zmieniaj dietę, eksperymentuj z nowymi przepisami, smakami, przyprawami i różnymi rodzajami żywności. To bardzo ważne, ponieważ smaki mogą się zmieniać każdego dnia.
· Podawaj małe ilości jedzenia kilka razy dziennie.
· Przygotuj potrawy w zróżnicowany i atrakcyjny sposób, szukając różnych tekstur i kolorów.
· Rozpocznij (przed dietą hiper-kaloryczną) normalną dietą, kompletną i łatwo strawną. Stopniowo i zgodnie z tolerancją wprowadzaj do diety pokarmy o większej wartości odżywczej.
· Kiedy dziecko zacznie przybierać na wadze, może jeść więcej sałatek, warzyw, produktów odtłuszczonych, które wypełniają i mają niewielką wartość kaloryczną.
· Unikaj podawania płynów podczas posiłku. Jednak podawaj zalecaną ilość wody dziennie.
· Przed posiłkiem podaj lemoniadę, sok pomarańczowy, koktajl, jeśli nie jest to przeciwwskazane (kwaśne owoce mogą stymulować apetyt).
· Gotowanie poprzez dodanie białka i kalorii do żywności bez zwiększania jej objętości. Niektóre sposoby to:
· Dodaj miód, śmietanę, mleko w proszku lub proszek sojowy do przygotowywanej żywności.
· Dodaj masło, margarynę, śmietanę, ser do makaronu, ryżu, ziemniaków.
· Używaj mleka zamiast wody, aby rozcieńczyć skondensowane lub ciemne zupy.
· Dodaj suszone owoce, jajka na twardo, paski szynki, ser do zup, purée i kremów.
· Dodaj jedną szklankę mleka w proszku do 1 litra mleka pełnego.
· Do deserów dodaj miód, płynny karmel, orzechy, mleko skondensowane, gorącą czekoladę lub lody.
· Preferuj lody nugatowe, orzechowe lub kokosowe od lodów owocowych.
· Podsmaż warzywa na bekonie, szynce.
· Używaj masła orzechowego z tostami, krakersami itp.
· Używaj sproszkowanej soi do gotowania.
· Jeśli dziecko dobrze toleruje jedzenie, możesz powtarzać je przez kilka dni.
· Dziecko może jeść, gdy ma apetyt.
· Spróbuj zmienić rutynę posiłków, na przykład podając jedzenie w różnych miejscach.
· Podawać jedzenie w przyjemnym i cichym otoczeniu.
· Chodzenie przed posiłkami może stymulować apetyt.
Spróbuj podać coś przed pójściem spać: nie wpłynie to na apetyt na następny posiłek.
· Używaj dużych talerzy, aby wyglądało na to, że jest mniej jedzenia.
Infekcje i owrzodzenia jamy ustnej.
Chemioterapia ma istotny wpływ na usta, ponieważ ich komórki są stale odnawiane. Ponadto osłabia miejscowy układ odpornościowy, który chroni usta i śluzówkę jamy ustnej przed infekcjami.
Najczęstszymi problemami ustnymi po chemioterapii i radioterapii są zapalenie śluzówki i zapalenie jamy ustnej, terminy często używane zamiennie, ale mające nieco inne znaczenie:
– Zapalenie śluzówki to zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, które objawia się w postaci bolesnych owrzodzeń lub wrzodów, które mogą krwawić.
– Zapalenie jamy ustnej jest stanem zapalnym dowolnej tkanki jamy ustnej (miazgi zęba, dziąseł itp.), Która obejmuje zarówno zapalenie śluzówki, jak i zakażenia innych tkanek jamy ustnej.
Zapalenie błony śluzowej występuje u około połowy pacjentów, zwykle 7 lub 10 dni po chemioterapii.
Gdy pojawia się zapalenie błony śluzowej lub zapalenie jamy ustnej, nacisk kładzie się na niezwykle ostrożne oczyszczanie i łagodzenie objawów.
Porady dietetyczne w leczeniu owrzodzeń w jamie ustnej
· Podziel posiłki na małe i częste porcje.
· Unikaj pokarmów, które przyklejają się do podniebienia.
· Podawaj pokarmy, które są łatwe do jedzenia o wysokiej wartości energetycznej: lody, koktajle lub żywność medyczną (po uzgodnieniu z dietetykiem oddziałowym lub lekarzem).
· Podawaj żywność w temperaturze pokojowej lub na zimno, aby zmniejszyć ból.
· Unikaj suchej żywności (tosty, orzechy), mocnych przypraw (pieprz, papryka), kwaśnych smaków (cytryny, kiwi), gorzkich, bardzo słodkich lub bardzo słonych.
· Używaj sosów, śmietany, masła lub żelatyny, aby osiągnąć konsystencję ułatwiająca połykanie.
· Zalecane są produkty spożywcze zawierające ziemniaki, papaję, miód, szałwię. Mają zalety antyseptyczne, łagodzące.
· Używaj słomki do jedzenia niektórych potraw.
· Podawaj wodę przez cały dzień.
INNE ZALECENIA:
· Właściwa higiena jamy ustnej pomaga zminimalizować problemy, takie jak ubytki, zapalenie błon śluzowych i zakażenia grzybicze. Higiena jamy ustnej obejmuje szczotkowanie i nitkowanie zębów w celu usunięcia kamienia i bakterii.
· Konieczne jest częste płukanie jamy ustnej. Zapytaj swojego lekarza lub pielęgniarkę o płukanie jamy ustnej.
Można płukać wodą z naparami tymianku, szałwii, rumianku.
· Starannie wybieraj produkty, które będą używane, ponieważ niektóre mogą uszkodzić słabe tkanki; nie używaj płukanek zawierających alkohol; niektóre pasty do zębów mogą podrażniać tkanki lub palić dziąsła, dlatego należy używać delikatnej pasty do zębów (dla dzieci).
· Przed posiłkami podaj zimną wodę lub pokruszony lód aby dziecko potrzymało je w ustach , aby osłabić ból.
· W przypadku trudności z połknięciem tabletek lub kapsułek należy zapytać lekarza lub pielęgniarkę, czy można je zmiażdżyć lub czy są dostępne w syropach.
· Jeśli zapalenie błon śluzowych jest bolesne, leki stosowane bezpośrednio w jamie ustnej mogą być stosowane w celu łagodzenia bólu i zapalenia.
· Jeśli temperatura jest równa lub wyższa niż 38 ° C lub jeśli dziecko odczuwa ból podczas spożywania płynnej żywności, powiadom lekarza lub pielęgniarkę.
Suchość w ustach.
Objawy obejmują suchość, pieczenie lub dyskomfort (zwłaszcza na języku), spierzchnięte usta, zmiany na powierzchni języka.
PORADY DIETETYCZNE DOTYCZĄCE LECZENIA SUCHOŚCI UST
· Unikaj suchej i włóknistej żywności (orzechy, ciasteczka itp.)
· Używaj płynnych lub miękkich produktów: kisiel, lody, zupy, gulasze, soki.
· Mieszaj sosy, rosół, masło i jogurt z jedzeniem, aby stało się wilgotne.
· Do przyprawiania jedzenia używaj octu jabłkowego i soku z cytryny.
· Unikaj tłustej i gęstej żywności.
· Mleko może czasem powodować więcej negatywnych odczuć w ustach.
· Zwiększ ilość płynu w diecie.
· 15 minut przed posiłkiem pozwól dziecku wypłukać usta łyżką świeżego soku z cytryny rozcieńczonego w szklance wody.
· Podczas posiłku podawaj małe łyki wody, co ułatwi dziecku ich połknięcie. Nie podawaj za każdym razem dużych ilości jedzenia.
· Niech dziecko je mało, ale często, podawaj więcej niż trzy posiłki dziennie.
· Preferowanie lekko kwaśnych płynów, bez cukru i napojów słodzonych.
· Pamiętaj, o dużej ilości wody do picia w ciągu doby.
INNE ZALECENIA:
· Zawsze miej przy sobie małą butelkę wody, aby zwilżyć usta, gdy są suche.
· Zaleca się stosowanie produktu nawilżającego, aby utrzymać wargi wilgotne.
· Zwilż usta przed jedzeniem.
· Przepłukać usta przed posiłkami i w ciągu dnia.
· Możesz podać cukierki i gumę bez cukru.
· Weź krople soku z cytryny, aby stymulować ślinę.
· Naucz dziecko ćwiczenia stymulacji żucia, aby poprawić wydzielanie śliny.
· Umyć usta po jedzeniu.
· Zawsze używaj nici dentystycznej i specjalnych szczotek.
Biegunka
Chemioterapia i radioterapia dotyczą głównie komórek, które szybko się dzielą, takich jak komórki wyściółki jelita grubego i jelita cienkiego. Powoduje to, że w ciągu dni i tygodni po leczeniu przewód pokarmowy nie działa skutecznie. Z tego powodu jedzenie, składniki mineralne, witaminy, a nawet woda nie są dobrze wchłaniane, co powoduje powstawanie bardziej płynnych stolców, ponieważ żywność przechodzi bardzo szybko przez jelita.
Porady dietetyczne w leczeniu biegunki
Utrzymuj bezwzględną dietę (nie podawaj jedzenia i picia) przez około 2 godziny, aby jelita odpoczęły, w zależności od nasilenia objawów.
· Dietę wprowadzaj stopniowo, zgodnie z tolerancją.
· Zacznij od płynnej diety podzielonej na małe dawki w ciągu dnia: buliony, woda, miękkie napary (rumianek, lipa). Doustne roztwory nawadniające.
· Marchwianka, domowy kisiel z jabłkiem, gotowany ryż, makaron bez-jajeczny.
· Pieczone jabłko.
· Zacznij od pokarmów łatwych do strawienia, jeśli tolerowana jest płynna dieta: puree ziemniaczane i z marchewki gotowanej, gotowany ryż, chuda ryba lub gotowany indyk.
· Dodaj inne produkty spożywcze, zgodnie z tolerancją: owoce gotowane, ciasteczka biszkopty, lub jajko na twardo.
· Wymień mleko krowie na mleko bez laktozy lub mleko ryżowe.
· Jeśli powyższe produkty są tolerowane, rozpocznij spożywanie produktów mlecznych: jogurt, świeży twaróg, kefir.
· Gotuj na parze lub piecz.
· Podawaj umiarkowanie sól i cukier.
· Gotuj potrawy dodając oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i cytrynę.
· Unikaj drażniących dodatków takich jak pieprz, papryka, gałka muszkatołowa itp.
· Unikaj podawania pokarmów, które powodują wzdęcia, takich jak kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, ogórki, papryka, surowa cebula i inne.
· Preferuj rafinowane zboża od produktów pełnoziarnistych, takie jak biały chleb lub biały ryż.
· Podawaj pokarmy bogate w potas: banan, melon, marchew.
· Unikaj podawania: awokado, oliwek, mięsa i tłustych ryb i wyrobów cukierniczych.
· Unikaj podawania owoców i surowych warzyw.
· Temperatura żywności lub napojów powinna być odpowiednio obniżona.
· Podawaj 2 do 3 litrów wody dziennie.
· Podawaj napoje izotoniczne bogate w sole mineralne.
Inne zalecenia:
·Zawsze zawiadamiaj lekarza lub pielęgniarkę o biegunce.
Zaparcie
Zaparcie jest częstym problemem u osób leczonych z powodu nowotworu; można go zdefiniować jako powolny ruch stolca przez okrężnicę (jelito grube); Ten powolny ruch powoduje, że stolec pozostaje w okrężnicy przez długi czas, absorbuje zbyt dużo płynu i staje się suchy i twardy, co powoduje dyskomfort lub ból w jego eliminacji.
Najczęstszymi przyczynami zaparć u pacjentów onkologicznych są:
– Dieta: zbyt mało płynów lub dieta uboga w błonnik.
– Zmiany w przyzwyczajeniach jelitowych, dyskomfort z powodu przebywania w szpitalu, brak intymności.
– Brak ruchu ze względu na leczenie, zmęczenie lub osłabienie.
Skutki uboczne chemioterapii, takie jak nudności, wymioty lub rany w jamie ustnej, utrudniają jedzenie i picie, co zmniejsza ilość stolca i spowalnia tempo trawienia.
Środki chemioterapeutyczne mogą sprzyjać zaparciom.
Kompleksowe leczenie zaparć obejmuje zapobieganie (jeśli to możliwe), eliminację czynników sprawczych i racjonalne stosowanie środków przeczyszczających.
PORADY DIETETYCZNE : zaparcia
· Aby zwiększyć perystaltykę jelit, możesz podać szklankę ciepłej wody, soku pomarańczowego, 2 lub 3 śliwki, lub ich sok na pusty żołądek.
· Podawać pokarmy o wysokiej zawartości błonnika: chleb i produkty pełnoziarniste, otręby, müsli, orzechy i wszelkiego rodzaju warzywa i owoce.
· Gotuj najlepiej na parze lub piecz.
· Do gotowania i smażenia używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
· Używaj aromatycznych ziół: kminku, kopru włoskiego lub zielonego anyżu.
· Unikaj mocnych i pikantnych przypraw, takich jak pieprz i papryka chili.
· Możesz dodawać sól, jeśli nie jest przeciwwskazana przez lekarza. Nie nadużywaj cukru.
· Używaj bulionów po ugotowaniu warzyw.
· Używaj przecierów z warzyw, roślin strączkowych i owoców.
· Przygotuj surowe warzywa i warzywa gotowane al dente, gdy tylko jest to możliwe.
· Podaj świeże owoce, a najlepiej ze skórą, mogą być również przygotowane w kompocie, sałatce owocowej lub pieczone.
· Najlepiej podawaj chude mięso: kurczaka, indyka, królika, chudą wołowinę.
· Podawaj chude ryby.
· W miarę możliwości podawaj dużo wody.
INNE ZALECENIA:
· Regularne ćwiczenia pomagają w redukcji zaparć. Nawet zwykły spacer może pomóc.
· Stwórz przyzwyczajenia jelitowe dzięki ustalonemu harmonogramowi pójścia do łazienki.
· Nie używaj lewatyw ani czopków. Zawsze o to pytaj lekarza lub pielęgniarki.
· Nie lekceważ potrzeby pójścia do łazienki.
· Skonsultuj się z lekarzem, jeśli Twoje dziecko nie miało wypróżnień w ciągu 2 lub 3 dni; Możesz potrzebować środka przeczyszczającego lub lewatywy, ale tych środków nie należy stosować bez konsultacji z lekarzem.
Zmęczenie
Zmęczenie jest jednym z najczęstszych subiektywnych objawów wśród osób z rozpoznaniem nowotworu. W chwili obecnej dokładna przyczyna, która określa ten stan, nie została opisana, prawdopodobnie jest to połączenie czynników biologicznych, psychologicznych i behawioralnych, różnych u każdej osoby. Na przykład w przypadku radioterapii organizm potrzebuje dużo energii, aby naprawić napromieniowane tkanki.
Nie jest też dziwne, że pierwsze objawy zmęczenia występują po operacji.
Zmęczenie pojawia się, gdy organizm potrzebuje więcej energii, niż jest w stanie wyprodukować ze spożywanej diety.
Wskazówki, aby zmniejszyć uczucie zmęczenia:
· Odpoczynek. Odpoczynek i sen są bardzo ważne, ale nie nadużywane; nadmierny odpoczynek może obniżyć poziom energii. Innymi słowy, może być tak, że im więcej dziecko odpoczywa, tym bardziej czuje się zmęczone.
· Aktywność- upewnij się, że dziecko jest tak aktywne, jak to możliwe. Regularne ćwiczenia, takie jak chodzenie kilka razy dziennie, mogą pomóc. Musisz wyznaczyć rozsądne cele, a następnie je zwiększyć, jeśli możesz.
· Odżywianie- picie płynów, jedzenie żywności energetycznej, takiej jak węglowodany i białko. Nie wykazano, aby suplementy diety likwidowały uczucie zmęczenia.
· Oszczędzaj energię. Rozkładaj zajęcia w ciągu dnia, a pośród nich zrób krótką przerwę. Nie zmuszaj dziecka do robienia więcej, niż jest w stanie.
PORADY DIETETYCZNE PRZY OBNIŻONEJ ODPORNOŚCI
· Możesz podać każde pieczywo, bułki, chleb, makaron, kasze, chrupki kukurydziane.
· Nie wolno podawać pieczywa ze świeżymi ani suszonymi owocami, chipsów.
· Możesz podać budynie, kisiele, galaretki, nie wolno do nich dodawać świeżych ani suszonych owoców.
· Jajka możesz podać na twardo, sadzone, jajecznicę, na miękko, nie wolno podawać jajek surowych.
· Wolno podać wszelkie ugotowane jarzyny, nie wolno podawać surowych.
· Mięso, ryby wolno podawać jedynie gotowane lub konserwowe, nie wolno podawać w postaci surowej lub wędzonej.
·Mleko tylko pasteryzowane po przegotowaniu. Nie należy podawać jogurtów, kwaśnej śmietany, kefiru itp.
·Dozwolone są owoce gotowane lub pasteryzowane, wszelkie owoce w grubych skórkach (banany, pomarańcze, melony) muszą być starannie umyte i następnie obrane.
·Owoce o cienkich skórkach (jabłka, morele, truskawki) w stanie świeżym są zabronione.
· Tłuszcze dozwolone to: świeże masło, serki topione, margaryna, oliwa, masło orzechowe. Zabronione są kremy i bita śmietana.
· Można podawać wszelki zupy po przegotowaniu.
· Napoje należy podawać w jednostkowych opakowaniach fabrycznych: kartonach, puszkach, butelkach kapslowanych, świeżą przegotowaną wodę.
· Nie wolno podawać surowej wody, płynów nie gotowanych.
· Nie wolno podawać posiłków przygotowanych w barach, kawiarniach czy restauracjach. Domowe posiłki należy uzgodnić zawsze z dietetyczką.
· Gotowe jedzenie przechowuj nie dłużej niż 12 godzin, a podane na talerzu maksymalnie 40 minut.
INNE ZALECENIA:
· Zmieniaj szczoteczkę do zębów co 3 miesiące. Szczotki zawierają mikroorganizmy, które mogą powodować infekcję. Zmień szczoteczkę do zębów po zakażeniu jamy ustnej.
· Unikaj skaleczeń i siniaków.
· Unikaj szczotkowania zwierząt domowych, a także czyszczenia klatek itp.
· Poproś ludzi chorych lub przeziębionych, aby opóźnili swoją wizytę, dopóki nie będą absolutnie zdrowi.
· Nie używaj lewatyw ani czopków bez nakazu medycznego.
· Temperatura równa lub wyższa niż 38 ° C wskazuje na możliwość zakażenia i wymaga konsultacji z lekarzem lub pielęgniarką w sprawie tego, co należy zrobić w takiej sytuacji. Są chwile, kiedy niektóre leki lub sama choroba mogą powodować gorączkę.
Niechęć do niektórych pokarmów
Z różnych powodów twoje dziecko może czuć niechęć do niektórych pokarmów. Nigdy nie zmuszaj go do jedzenia tego czego nie chce. Czasem potrzeba czasu aby dziecko zapomniało, że wymiotowało chwilę po zjedzeniu ulubionej zupy. I ta stała się dla niego największym wrogiem. Przeczekaj, zaproponuj coś innego.
Podaj jedzenie na dużym talerzu, będzie wyglądało na małą porcję.
Zadbaj o atrakcyjność posiłku.
Nie poganiaj dziecka.
Jeśli macie możliwość jedzcie na powietrzu, każdy kocha piknik.
Jeśli dziecko chce jeść przez tydzień tylko rosół z lanymi kluskami pozwól mu na to.
Pamiętaj zawsze pozostaje tak zwane żywienie medyczne, ale o tym musi decydować lekarz i oddziałowa dietetyczka.
Zaufaj personelowi szpitala, nie bój się pytać, zgłaszaj wszelkie swoje wątpliwości, rozmawiaj.
Stowarzyszenie na rzecz dzieci
z chorobą nowotworową KOLIBER
KRS: 0000040016
ul. Fiołkowa 17
31-457 Kraków
Tel. : +48 508 390 810
Email.: biuro@koliber-dzieciom.pl
Nasza witryna używa plików Cookies oraz innych, podobnych w działaniu technologii o czym możesz przeczytać tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę.
(C) Copyright by: KOLIBER - 2017
Wszelkie prawa do materiałów i treści zawartej na nieniejszej stronie są prawnie zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: OWLSTUDIO.pl - 2017
OWLSTUDIO.pl Nowoczesne Strony Internetowe, Skuteczne Pozycjonowanie, Niepowtarzalna Grafika, Sklepy Internetowe, CMS |